Schilderwerk traditioneel

Noord-Holland staat bekend om het bijzondere traditionele schilderwerk. In veel dorpen in onze provincie is houtbouw heel algemeen. Verschillende tinten groen domineren het straatbeeld, maar in sommige dorpen overheersen andere kleuren, zoals het elegante grijs van Broek in Waterland. Ouweltjes timmer- en schilderwerken is een specialist in traditioneel schilderwerk.

 

Verftechnieken

Wilt u uw historische huis laten schilderen? Ouweltjes geeft graag kleuradvies. Ook nieuwbouw in een oude dorpskern moet natuurlijk passen. Het is daarbij belangrijk om de tinten van de streek te gebruiken. Respect voor de geschiedenis is belangrijk. De oude schildertechnieken worden door Ouweltjes in ere gehouden. Ons schilderwerk is deel van de traditie!

 

Schilderwerk Noord-Holland

In onze regio onderscheiden we deze soorten groen:

  • Zaans Groen: Oorspronkelijk vooral lichtgroen, maar door restauraties komt nu vooral het donkerste, “sjieke” groen het meeste voor. In de Zaanstreek komen her en der ook andere tinten voor. Vroeger was de variatie nog groter. Er is belangstelling in Zaanstad om die variatie terug te brengen, dus u heeft veel vrijheid bij het kiezen van een Zaanse kleur bij traditioneel schilderwerk.
  • Eilandspolder/Graft-De Rijp: De oude dorpen in de Eilandspolder staan vol houtbouw. Net als in de Zaanstreek overheerst het donkere “monumentengroen”. Woont u in De Rijp of één van de andere mooie dorpen? Ouweltjes schildert uw huis zo dat het mooi past in de omgeving.
  • West-Fries groen is lichter, ouderwetser dan Zaans groen. De kopertint uit het verleden is nog goed te herkennen. In dorpen als Twisk zijn vooral boerderijen mooi groen geverfd. West-Friesland is bekend om de mooie stolpen met houten “spiegels”, de hoge opbouw in het midden. Onder meer in Kolhorn zijn er ook traditionele bruin geteerde schuren.
  • Broek in Waterland: grijstinten. Hoe groener de verf, hoe rijker de huizenbezitter. Broek in Waterland was vroeger juist arm, dus er zijn nauwelijks groentinten in het dorp. De houten huizen hebben een blauwgrijze kleur die we tegenwoordig juist heel mooi en voornaam vinden. Het karakter van het dorp valt of staat bij goed traditioneel schilderwerk. Ouweltjes heeft de kennis om dat te doen!

 

Natuurlijk zijn er meer nuances dan we hier aangeven. Neem gerust contact met ons op als u wilt weten welke aanbevelingen wij voor uw huis hebben!

 

Deuren schilderen

Woont u in een mooi dorp in Noord-Holland en wilt u uw deur in traditionele kleuren laten schilderen? Ook dat kan Ouweltjes timmer- en schilderwerken natuurlijk voor u doen. Wij gaan graag bij u aan het werk.