Kleuradvies

Bij Ouweltjes kunt u ook advies voor een professioneel, goed onderbouwd kleuradvies. Zowel voor hetbinnenwerk als voor de buitenmuren geven wij kleuradviezen. De ervaring die wij door de jaren heen hebben opgedaan is daarbij natuurlijk in uw voordeel. Ook technische en historische kennis die we hebben over de kleuren in Noord-Holland nemen we mee in ons kleuradvies.

 

Kleur in Noord-Holland

Noord-Holland is kleurrijk: de houten huizen in de dorpen en steden hebben prachtige, diepe kleuren die vaak uniek zijn voor onze provincie. Ouweltjes timmer- en schilderwerken staat in de regio bekend om hun kennis vantraditioneel schilderwerk in dorpen als Driehuis, Graft, Zaanstad en verder. Die kennis passen we uiteraard toe als we uw huis schilderen en in ons kleuradvies.

 

Kleuren ontwikkeling

De kleuren van Noord-Holland hebben een eigen geschiedenis. De oudste houten huizen, die uit de middeleeuwen, hadden nog gewoon een grijze houtkleur. Dit was de kleur van het Nederlandse hout, dat niet geverfd hoefde te worden. In de Gouden Eeuw werd het hout geïmporteerd, vooral uit landen rond de Oostzee. Deze houtsoorten moesten worden geteerd om bestand te zijn tegen het weer. De teer had een bruine kleur, tot blauwzwart, en werd vooral voor schuren gebruikt.

 

Kleuradvies, dat gaven de mensen in de Gouden Eeuw elkaar ook. Een bruingeteerd huis, dat vonden de mensen niet mooi, daarom adviseerden ze elkaar om in plaats van teer lijnolie met koper te gebruiken. Dat mengsel beschermde het huis ook, maar het kleurde het hout. Weinig koper leverde geel op, meer koper groen. Lichtgroen ging vanaf de 18e eeuw overheersen, we zien het nu nog veel in West-Friesland.

 

Later raakte men vertrouwd met kunstmatige kleurstoffen. Wie het geld had, kon zijn huis een donkerdere groene kleur geven, met een blauw schijnsel naarmate de verf ouder werd. Dit “monumentengroen” is in de 20e eeuw heel veel toegepast en verdrong het oudere lichtgroen. De laatste jaren keert het tij en is er weer meer aandacht voor de kopertinten van het oude groen.

 

Kleuradvies op maat

Elk dorp is anders, elk huis is uniek. Kleuradvies kunnen we dan ook pas geven als we uw huis gezien hebben. Neem contact met ons op, dan krijgt u van ons een kleuradvies op maat. Wilt u traditionele kleuren, of juist een moderne combinatie in uw interieur? Laat het ons weten, dan maken wij een offerte voor u.